Hem // Ekonomi // Aktier

Aktier

När du handlar med aktier så köper, eller säljer, du andelar i ett bolag. Du blir med andra ord delägare i företaget. Det ger dig rätt att rösta på bolagsstämmor, ta del i aktieprogram och av företagens vinster. Vanligtvis delar bolaget ut sin vinst en gång om året via en aktieutdelning. Styrelsen lägger ett förslag om hur stor aktieutdelningen bör vara, och beslutet tas på bolagsstämman tillsammans med aktieägarna. För att gå på en bolagsstämma måste du vara rösträttsregistrerad. Ligger dina aktier på ett ägarkonto är du automatiskt med i registreringen men har du en depå eller motsvarande ska du kontakta din bank eller institut för registrering.

Spekulera i aktier

Det är ingen hemlighet att du kan tjäna pengar på att handla med aktier. Det finns relativt säkra investeringar men det innebär också små vinster. Du ska dock alltid ha i åtanke att det inte är 100 % säkert att få tillbaka sina pengar. Kunskap om hur marknaden fungerar är viktigt. Det finns dem som helt försörjer sig på aktiespekulation, de kallas för day trader. Som nybörjare finns det mycket information att hämta på nätet men se upp med falska aktietips. Det finns gott om missvisande information som kan leda till stora förluster. Det är även viktigt att komma ihåg att även om din aktieportfölj minskar i värde, så har du inte förlorat några pengar innan aktierna faktiskt är sålda.

Förvaring av aktier

Innan du börjar handla med aktier så måste du ha ett konto att förvara dem. Det finns två alternativ. Det första är att öppna ett värdepapperskonto. Du betalar ingenting för denna typ av konto, men du får heller ingen hjälp. Dessutom är avgifterna vid handel högre. Det andra alternativet är en depå. Dina aktier är då förvaltarregistrerade och du betalar vanligtvis en avgift för detta. Banken hjälper till med emissioner och att ta fram aktiekurser exempelvis. Du kan även koppla din depå till internet och själv handla på nätet. De som handlar mycket med aktier väljer nästan alltid en depå eftersom de kan sköta sina affärer själva till lägre courtage. Courtage kallas den avgift banken tar vid varje aktieaffär.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *