Hem // Ekonomi // Olika typer av lån

Olika typer av lån

De flesta finner sig någon gång i livet i en situation där de behöver låna pengar. Vilken typ av lån som man ska (och kan) ansöka om beror dock på vad man har tänkt göra för pengarna, och de olika lånen sker oftast under mycket olika förutsättningar.

En situation då de allra flesta behöver låna pengar är vid köp av bostad, och för detta kan man ansöka om ett bolån. I Sverige kan man låna högst en summa som motsvarar 85 procent av fastighetens värde. Resten av köpesumman måste köparen med andra ord finansiera på egen hand, till exempel genom besparingar. Reglerna gällande den procentsats av värdet som kan lånas infördes så sent som år 2010 av Finansinspektionen, i ett försök att stävja den stigande prisutvecklingen på bostäder. Innan dess kunde lånesumman för bolån vara upp till 100 procent av fastighetens värde.money-1038723_960_720

Om man ska köpa något annat än just en bostad för sitt lån, till exempel en bil, kan man ta ett så kallat privatlån. Räntan för dessa lån är ofta högre än för bolånen, eftersom banken i dessa fall har en sämre säkerhet för sitt lån (bostaden är säkerheten vid ett bolån) eller ingen säkerhet alls. Till skillnad från bolån, som ofta har fast ränta, har privatlån ofta rörlig ränta, vilket gör att den kan höjas efter att man ingått avtal om lånet. Det är inte heller ovanligt att lånegivaren tar ut en avgift för lånet, utöver räntan. Man bör därför vara noga med att kontrollera vad den slutgiltiga kostnaden för lånet blir.

Om man behöver en mindre summa pengar snabbt, kan man ta ett snabblån. Snabblån kallas dock inte bara snabblån för att man får pengarna snabbt, utan också för att de ska betalas tillbaka på kort tid. Snabblån är det dyraste sättet att låna pengar, eftersom räntan ofta är mycket hög. Det är också mycket vanligt att höga avgifter tas ut för lånet.

Det finns också något som kallas för medlemslån, som är det billigaste sättet att låna pengar utan säkerhet. Medlemslån kan ges till medlemmar i facket från vissa banker, och de har förhållandevis låg ränta (för att vara ett lån utan säkerhet).

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *