Hem // Ekonomi // Förbättra din kreditvärdighet

Förbättra din kreditvärdighet

Med en hög kreditvärdighet har du möjlighet att leva mer ekonomiskt fritt. Kreditvärdigheten kommer nämligen att ligga till grund för om du kan ta lån, krediter, betala med faktura eller stå på abonnemang och hyreskontrakt. Idag är det många som försöker förbättra sin kreditvärdighet, t.ex. för att få bättre lånevillkor, men hur går man tillväga?

Vad betyder kreditupplysning?

Kreditupplysning och kreditvärdighet är två ord som går hand i hand. Det är nämligen genom en kreditupplysning som företaget eller långivaren kan se hur god kreditvärdighet du har. Här tittar man på dina inkomster och fasta utgifter som t.ex. el och hyra. Man tittar även på om du har skulder, många krediter och betalningsanmärkningar sedan tidigare. Ju fler skulder och betalningsanmärkningar du har, desto lägre är din kreditvärdighet och du kan anses vara en högrisk-låntagare.

Höj din kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet kan sätta käppar i hjulet för den som vill ta ett lån eller få bra lånevillkor, men det finns sätt att lösa detta.

  • Har du många små lån och krediter idag kan du använda dig av ett samlingslån för att samla dessa. Med samlingslånet lånar du ett större belopp som du sedan använder för att betala av de mindre skulderna. På så sätt får du bara en månadsavgift att fokusera på.
  • Försök att betala av så många skulder som möjligt innan samlingslånet. Ju fler skulder du kan bli av med, desto ”renare” kommer din kreditupplysning att vara.
  • Undvik att ta alldeles för många kreditupplysningar i samband med din låneansökan.
  • Se till att din inkomst är fast och stabil. Det ökar chansen för ett bättre lån.
  • Undvik att betala in räkningar och skulder för sent. Genom sena betalningar kan du få betalningsanmärkningar. Även om många långivare idag ser mellan fingrarna för betalningsanmärkningar kommer de fortfarande ligga till grund för sämre lånevillkor.
Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *