Hem // Ekonomi // Att bli av med smålån och krediter

Att bli av med smålån och krediter

Många svenskar dras med dyra smålån och krediter, vilket kan vara förödande för vardagsekonomin. Det kan nämligen kosta en hel del att betala ränta varje månad på ett lån som aldrig riktigt vill upphöra. Här kommer tips hur man bäst tar sig ur den lyxfälla som drabbar så många.

Att kartlägga sin vardagsekonomi

Det första man bör göra är förstås ta reda på vilka in- samt utgifter man har. Allting bör skrivas upp på en lista. I ett normalläge bör inkomsterna vara något större än utgifterna, men många har det verkligen inte på det sättet. Sedan kan man dela in alla utgifter i sådant som är absolut nödvändigt. Hit kommer kostnader för hyra, el, internet, matkostnader och så vidare. Efter att man gjort denna kartläggning förstår man troligen bättre vart alla pengar går. Har man många smålån och krediter kommer de verkligen lysa i listan över utgifter. Det gäller nu att hitta sätt att kunna betala av dem snabbare.

Betala av smålån och krediter

För att göra en sådan avbetalning snabbare behövs mer pengar till de månatliga inbetalningarna. Men vilket av lånen bör man betala av först? Antingen betalar man av det lån med högst ränta först. Det verkar förstås som det naturliga valet, då man förmodligen sparar mest pengar genom att gå till väga så. Ett annat alternativ kan vara att betala av det minsta lånet först, för att känna att man kommer någon vart. Man betalar givetvis vad man ska på de resterande lånen, men fokuserar extra inbetalningar på ett och samma lån. Vilken väg man än väljer, är det bra att ha en plan för lånen.

Enkla sätt få extrapengar

För att få in extrapengar till sina avbetalningar finns det mängder av sätt att spara. Ett av det mest effektiva (om än drastiska) alternativet är att göra sig av med bilen och börja åka kommunalt. Ett annat är att sluta fika och äta ute.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *