Hem // Ekonomi // Köpa aktier

Köpa aktier

Många svenskar har en del av sina sparpengar i aktier. Vissa av dem lever till och med på aktieköp – och några få lyckas tjäna stora summor pengar genom några smarta klipp. Det krävs dock mer än bara den klassiska uppmaningen ”köp billigt, sälj dyrt” för att lyckas på aktiemarknaden. Det är en marknad som går i en hisnande fart och spelplanen kan förändras på ett ögonblick. Även om det inte finns någon garanti för att kunskap leder till mer intjänade pengar är det alltid en trygghet att ha bra koll på aktiemarknaden innan du ger dig in i dina första aktieköp.

En aktie är en del av ett företag som ligger ute till försäljning för allmänheten. Det innebär att du i samma stund som du köper en aktie i praktiken går in som delägare i företaget. Visst betyder ett aktieinnehav på enstaka aktier ett marginellt inflytande på företaget, men du har fortfarande möjlighet att gå på årsstämmor, lyssna på företrädarna för företaget och göra din röst hörd. Om du köper en ansenlig mängd aktier i företaget och äger en större andel av företaget är chansen stor att de lägger större vikt vid dina åsikter.

Stock exchange graph background, 3D illustration

Om du är intresserad av att köpa aktier bör du först och främst hitta en aktiemäklare. Det är en marknadsplats där aktier köps och säljs av en mäklare – precis som på bostadsmarknaden. Skillnaden är att du här sköter allt elektroniskt och i en hög hastighet. Här kan du hitta olika aktiekurser och statistik som kan vara relevant för ditt köp. Om du har hittat en aktie som du vill investera i väljer du själv hur många du vill inhandla och några sekunder senare ligger de på ditt konto. Därefter kan du följa deras upp- och nedgång samtidigt som du avgör om du vill sälja eller behålla.

En sak som kan vara viktigt att hålla i minnet är att många aktiemäklare tar ut en avgift, även kallat courtage, för varje köp som sker av en aktie. Det betyder att du som vill livnära dig på att köpa och sälja ett stort antal aktier dagligen – så kallad daytrading – gör rätt i att hitta en aktiemäklare med så låga avgifter som möjligt. Om du har ett företag är du troligen medveten om vikten av cashflow. När du får hjälp med factoring är det lättare att få ihop sifforna i slutet av månaden.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *