Hem // Ekonomi // Vad betyder lånetermerna?

Vad betyder lånetermerna?

Topplån, bottenlån, blancolån, privatlån – det finns många termer att hålla reda på när man ska låna pengar, och det är viktigt att man förstår dem väl, eftersom ett lån påverkar ens ekonomi stort, och under lång tid.

Alla termer som nämndes inledningsvis kommer man sannolikt att stöta på när man lånar pengar inför ett bostadsköp, det vill säga när man tar ett bostadslån. Bostadslånet är sannolikt det största lånet man kommer att ta i sitt liv, och det finns en hel del regler kring det. En sådan regel, som infördes i oktober 2010, innebär att man endast får ta ett bostadslån motsvarande maximalt 85 procent av köpeskillingen för bostaden, det vill säga bostadens pris. Resterande 15 procent, som ska betalas som kontantinsats, måste anskaffas på annat sätt. Den del av bostadslånet som går till köpeskillingen (det vill säga 85 procent eller mindre av den) kallas för bottenlån. Eftersom bostaden används som säkerhet för lånet är räntan för dessa lån vanligtvis relativt låg. Om man belånar mer än 70-80 procent av sin bostad erbjuder banken vanligtvis ett så kallat topplån för den resterande summan upp till 85 procent. Räntan för denna del av lånet brukar vara betydligt högre.

Det går också att låna pengar för kontantinsatsen, det vill säga de resterande 15 procenten av köpeskillingen. Detta lån blir vanligtvis ett så kallat privatlån, vilket är samma sak som ett blancolån. Ett privatlån har ingen säkerhet som grund, vilket gör att räntan på dessa lån är betydligt högre än för ett bottenlån. Därför är det viktigt att se till att man lånar till de bästa möjliga förutsättningarna innan man tar ett privatlån (oavsett om man ska köpa en bostad eller något helt annat). Det kan man till exempel göra hos Freedom Finance, där man kan jämföra olika bankers lånevillkor för att försäkra sig om att man lånar hos de som erbjuder bäst villkor.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *