Hem // Ekonomi // Privatekonomi

Privatekonomi

Privatekonomi kallar man den ekonomi som rör en enskild person, och den personens tillgångar och utgifter. Det är med andra ord upp till var och en att sköta sin egen privatekonomi, även om politiska beslut självklart påverkar förutsättningarna för detta.

Grunden till en bra privatekonomi (förutom att man har en stabil inkomst) är att lägga upp en budget, för att ha klart för sig hur stor del av ens inkomst som man har över till konsumtion varje månad. I budgeten bör man räkna med utgifter för bostad, transport (till exempel bensin eller busskort), mat, kläder, internet och alla andra återkommande kostnader man har. Om det finns möjlighet är sparande också en del av varje sund privatekonomi, både för att ha en buffert för oförutsedda kostnader och för att ha bättre ekonomiska förutsättningar i framtiden.

I idealfallet konsumerar man aldrig över sina tillgångar, men i verkligheten är detta ganska orealistiskt. Även de som bara får en liten del av sin inkomst kvar efter att alla regelbundna utgifter har betalats behöver ju då och då köpa en ny dator, reparera vitvaror i hemmet eller göra andra saker som kostar mer än de har råd med den månaden. I dessa lägen är det många som löser situationen genom att ta ett lån. Det man ska akta sig för är dock att göra detta till en vana, eftersom flera smålån med höga räntor i slutänden innebär en mycket hög kostnad för ränta varje månad. Skulle man ha hamnat i den fällan finns det dock ett sätt att förbättra sin privatekonomi, nämligen att samla alla lån hos en och samma bank. Läs mer om det här om du tror att din ekonomi skulle förbättras av att ”baka ihop” dina smålån till ett större lån med mindre ränta.

Om man känner att man har dålig koll på sin privatekonomi och hur man sköter den överlag (så som många unga i dagens samhälle har) kan det också vara en bra idé att läsa på, exempelvis om vilka försäkringar man behöver och hur det går till när man tar ett banklån. För framtida generationer kanske detta problem kommer att lösas, då majoriteten av alla svenskar anser att privatekonomi bör läras ut i skolan.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *