Hem // Ekonomi // Skillnaden mellan mikrolån och sms-lån

Skillnaden mellan mikrolån och sms-lån

Det är inte alltid lätt att hålla reda på de många typer av lån som finns, och två lånetyper som är snarlika varandra (vilket kan göra det ännu svårare att hålla isär dem) är mikrolån och sms-lån. Trots likheterna finns det dock även stora skillnader mellan dessa lån, så därför tänkte vi här reda ut begreppen.

Det som båda låneformerna har gemensamt är att de består av små summor, vilket kan göra det lätt att förväxla sms-lån med mikrolån. Ett mikrolån är dock en särskild typ av lån som ges till företagare, framförallt småföretagare i tredje världen. Syftet med denna typ av lån är att ge företagaren ett litet kapital för att hen ska kunna starta eller utveckla sin verksamhet, till exempel genom att en sömmerska kan köpa en symaskin. Mikrolånen startade som en ideell verksamhet av nobelpristagaren Muhammad Yunus genom hans bank Grameen Bank, som var verksam i Bangladesh. Där delade han ut denna typ av lån till fattiga i landet, trots att de inte hade någon säkerhet för lånet och trots att deras återbetalningsförmåga var mycket låg. Efter att Yunus mottog Nobels fredspris spreds dock kännedomen om låneformen, och numera är det flera banker som erbjuder den med vinstdrivande syfte.

Sms-lån är till skillnad från mikrolån vanligast förekommande i i-länder. Precis som mikrolån handlar det om små lånebelopp, men de lånas av privatpersoner, snarare än företagare. Även om sms-lån liksom mikrolån inte kräver någon säkerhet, förväntas man kunna betala tillbaka lånen inom en snar framtid, inklusive den ofta höga räntan. Innan man tar ett sms-lån kan det därför vara bra att jämföra villkoren hos olika banker och långivare, för att få så låg ränta som möjligt. Läs mer om hur det går till på Smslån.nu, där du också kan jämföra sms-lån och se till att du får så bra förutsättningar som möjligt när du lånar pengar.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *