Hem // Ekonomi // Låna pengar – vad är viktigt att tänka på?

Låna pengar – vad är viktigt att tänka på?

Det är många saker som är viktiga att tänka på innan du ansöker om ett lån. Att gå igenom hushållsbudgeten och att jämföra ränta och andra villkor hos olika långivare gör att du sparar pengar.

Vad kan vara bra att låna till?

Det finns många typer av lån som till exempel bolån, sms-lån och lån till studier. Ett bolån tas, precis som det låter, när det är dags att köpa ett hus eller lägenhet och lånet har ofta en låg ränta eftersom boendet står som säkerhet för lånet. Lån till studier via CSN är också förmånliga men kan bara tas av den som uppfyller kraven för studier. Det finns även många andra tillfällen i livet då du kan behöva ta ett lån som till exempel vid ett bilköp eller om kylskåpet plötsligt går sönder. Även härliga händelser som en lång resa med familjen till värmen på vintern kan finansieras av ett lån liksom en större fest som ett bröllop. Fördelen med att ta ett lån är att månadskostnaden sprids ut på flera månader istället för att en större summa måste ut från kontot vid ett tillfälle.

Praktiska saker att komma ihåg vid lån

Innan du tar ett lån är det viktigt att gå igenom din hushållsbudget för att se hur mycket du har kvar varje månad efter att alla räkningar och löpande kostnader som mat och transport är betalda. Glöm inte att ta med alla småköp som kaffe på stan, biobesök och andra nöjen. Om du känner att du behöver spara pengar finns det flera enkla knep att ta till. Att ta med matlåda till jobbet är ett klassiskt tips men också att dra ner på godis och läsk minskar kostnaderna samt gör att du blir mer hälsosam som bonus. När du har gjort en budget har du en tydlig bild över hur mycket du klarar av att betala i ränta och amortering på lånet varje månad. Nästa steg är att jämföra olika långivare för att hitta lånet med de bästa villkoren som gör att din månadskostnad för lånet blir så låg som möjligt. Sedan är det dags att ansöka och när ansökan är beviljad har du pengarna på ditt konto. Lägg in en påminnelse varje månad när det är dags att betala räntan på lånet för att inte riskera att missa en betalning och drabbas av påminnelseavgifter. Se också till att betala tillbaka på lånet enligt avbetalningsplanen för att undvika risken att betala av på en resa som du gjorde för länge sedan eller en bil som du köpte för flera år sedan och kanske inte längre har kvar.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *