Hem // Ekonomi // Tid och pengar

Tid och pengar

Du har säkert hört det många gånger, tid är pengar, och många av oss håller med. Hur du spenderar din tid, både på fritid och arbete, påverkar din ekonomi mer än vad du tror. Om du är företagare, vill lyckas med karriären eller studierna, måste du använda din tid på bästa sätt.

Effektivitet

Vad gör du med din tid? Hur förvaltar du dina 24 timmar per dygn? Det som ofta skiljer personer med bra och dålig ekonomi åt är inte bara lönen i sig – du kan faktiskt ha hög lön, men dålig ekonomi -, utan också hur de hanterar sin tid. Om du spenderar dina kvällar med Netflix och Instagram är chanserna mindre att du faktiskt får en högre tjänst eller lyckas starta ett företag än om du läser böcker, lär dig språk, går en kurs och håller dig i form. Två personer kan ha samma utbildning, men det betyder inte att de har samma lön eller liv efter tio år. Din tid är på sätt och vis också pengar, och du måste göra val där du använder din tid väl.

Om du är egenföretagare kan du välja att ha kontor på ett kontorshotell om du märker att du jobbar mer effektivt om du går iväg till en särskild arbetsplats. Ett kontorshotell ger dig också möjlighet att samarbeta med andra företag och effektivt bygga upp ett nätverk. Du hittar kontorslokaler i Stockholm hos Workaround. Det är viktigt att du tänker igenom hur du bäst arbetar för att verkligen använda din arbetstid på bästa sätt. Annars får du bara lön för den tid – timmar- som du arbetar och kommer stanna på ungefär samma lön, istället för att på egen hand lyckas skapa mer för varje timme och på så vis också mer inkomst.

Tankesätt

För att maximera din tid, och på så sätt också få bättre ekonomi, måste du först tänka igenom hur du spenderar din tid och dina pengar. Om du väljer att varje dag köpa en stor mugg kaffe på ett kafé på väg till jobbet, betyder det att du tillbringar ca 5 minuter varje morgon med att stå i en kö för att få betala 30 kronor för en kaffe. Det blir (minst) 25 minuter varje vecka som du använder för att köpa kaffe för 150 kronor – nästan två timmar per månad för att få dricka kaffe för 600 kronor. Jämför det med att köpa en bättre termosmugg och brygga kaffet på morgonen medan du gör dig i ordning.

Tid och ekonomi följer samman. Det tankesättet kan du applicera på både stort och smått, som till exempel på hur du använder tiden på väg till jobbet. Kör du bil istället för att åka kollektivt? Ibland är det bättre både utifrån ekonomi och effektivitet att köra egen bil, men inte för det mesta. Om du har goda kommunikationsmöjligheter sparar du både in bränslekostnaden, klimatpåverkan, påverkan på bilen och tid genom att istället åka buss eller pendeltåg, och samtidigt arbeta eller lära dig något nytt. Effektivisera din tid så kommer du spara in både tid och pengar.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *