Hem // Ekonomi // Lägg upp en hushållsbudget

Lägg upp en hushållsbudget

När det gäller en familjs eller ett hushålls ekonomi, det vill säga privatekonomi, handlar det helt enkelt om att man ska balansera kostnaderna mot inkomsten eller inkomsterna – man ska alltså inte spendera mer pengar än man tjänar varje månad. Utöver detta är det också en stor fördel om man får ett litet överskott varje månad, som man kan lägga undan till ett sparande inför framtiden. Allt detta blir betydligt lättare att förverkliga om man har ordning och reda i sin ekonomi, till exempel genom att man lägger upp en hushållsbudget.

Inör arbetet med att lägga upp budgeten är det bra att skapa ordning och reda i alla papper som rör ens ekonomi, om man inte redan har gjort det. Det handlar till exempel om att sätta in viktiga papper i pärmar och om att ha ett system för att hantera betalade och obetalda räkningar. Att ha ordning på sina papper är inte bara något som hjälper när man lägger en budget, utan i allt som rör ekonomin, liksom för sinnesfriden i livet i allmänhet.shopping-879498_960_720

Om du gör en budget för första gången, är en bra början att skriva ner alla utgifter du eller din familj har under en månad. Detta gör man helt enkelt för att se vart pengarna faktiskt tar vägen – något som kan vara svårare att veta än man kan tro om man inte skapar någon form av skriftlig översikt. När du ser vilka utgifter ni har under en månad, får du en uppfattning om hur mycket ni måste dra in varje månad för att klara er, och kanske också några idéer om hur ni kan förändra ert spenderande för att spara pengar. Samla också ihop alla betalningar på exempelvis ränta och amortering som ni gör. Eftersom dessa ofta betalas kvartalsvis, kan du genom att dela den totala kostnaden för dessa under året med tolv enkelt se hur mycket ni måste spara varje månad för att klara av betalningarna.

Om man inte sköter sin privatekonomi finns det risk för att obetalda räkningar eller fakturor hamnar hos inkasso. Om man befinner sig på andra änden, och har en räkning eller faktura som man vill driva in, kan man vända sig till ett inkassobolag som Intrum.

Inlaggd underEkonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *