De flesta som bor i ett hus eller bostadsrätt i Sverige idag har bolån. Ofta är bolånet en av de största utgifterna varje månad och det är därför mycket viktigt att man tänker sig för och jämför olika bankers lånevillkor innan man bestämmer sig för varifrån man ska låna till sin bostad. Ett bolån kan man bli sittande med hela livet och sedan tas det ofta över av nästa generation, om bostaden inte säljs. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som händer på bolånemarknaden idag och ge tips på hur man tecknar ett så förmånligt lån som möjligt.
Vad innebär amorteringskravet?
Tidigare kunde man låna stora belopp utan att behöva gör några avbetalningar överhuvudtaget. Bankerna kasserade in ränta, årtionde efter årtionde, och lånet betalades inte tillbaka förrän fastigheten såldes. Nyligen har det införts nya låneregler med amorteringskrav. Det innebär att de flesta låntagare inte kan låna lika mycket pengar som tidigare eftersom de även måste amortera på lånet, varje månad. Kostnaderna för ett lån och avbetalningar kan bli högre under de första åren. På längre sikt är det dock bra eftersom lånekostnaderna, och därmed ränteutgiften, minskar successivt. Även utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv anses amorteringskravet som bra insats. Det minskar nämligen risken för en överhettning på bostadsmarknaden.
Du kan påverka din ränta
Även om riksbanken, flera gånger om året, fastställer den så kallade styrräntan så finns det ingen fast ränta för bolån. Hur mycket som ska betalas i ränta avgörs under en förhandlingssituation mellan långivaren och låntagaren. Många faktorer spelar in. En av de viktigaste är om man väljer fast ränta eller en ränta som kan gå upp och ner beroende på riksbankens styrränta. Fast ränta är dyrare men ger bättre möjligheter att planera sin ekonomi långsiktigt. Om man tror att räntan riskerar att stiga kraftigt i framtiden ska man satsa på fast ränta idag. Historiskt sett har det dock varit smart att välja rörlig ränta.